Előtető, terasztető, üvegtetők

Előtető, terasztető, üvegtető

A nyári zápor a nagy hőségben sokszor kincset ér, de vannak olyanok, amikor az ember szívesen megúszná, hogy bőrig ázzon. Az előtető, terasztető, üvegtető segít ebben! Kifejezetten kellemetlen tud lenni, amikor már a bejárati ajtó előtt toporgunk, mert még elő kell keresni a kulcsot a táska mélyéről, le kell venni a sáros cipőt, de az eső csak áztat minket, mert nincs a fejünk felett semmi. Mindez elkerülhető, ha van a bejárati ajtó fölött előtető.

Az előtető sok mindent elárul a ház, a lakás tulajdonosáról. A múltban sokszor alkalmaztak rendszerint hullámpalával vagy a nyaralók előtt még most is fel-felbukkanó hullám műanyagból készült előtetőt. Ha esetleg ilyen van az ajtó felett, lehetőség szerint érdemes ezen változtatni, a házhoz, erre kifejezetten alkalmas a Partner – Doors Kft széles kínálata, ahol minden stílushoz megtalálható az ideális választás.

uvegteto
üvegtető
uvegtetok
üvegtetők

A tervezésnél először is azt kell eldöntenünk, hogy átlátszó legyen-e az előtetőnk vagy sem. Ugyanis nem utolsó szempont, hogy például a terasz vagy a bejárati ajtó felől mennyi fény jut a házba. Sokat segíthet az előtetőnk szélességének megfelelő kiválasztása is. Elsősorban az ajtó nagysága, az előtte lévő belépő, a lépcső vagy a járda határozza meg az előtető méreteit, arányait. A bejárati ajtó fölé kerülő előtető a változatos formájú lehet. Ennek megválasztásában szintén az ajtó, illetve a környezet stílusa adhat iránymutatást. Az egyszerű, az egyenes vagy a félkör alakú előtetőtől a féltetőig kifinomult a választék.

A klasszikus megoldás: a fa
Az előtető ácsszerkezetét legtöbbször közvetlenül a falhoz rögzítik. Ez a megoldás azonban magában hordozza a fa elöregedésének veszélyét. Itt is elmondható, hogy a fa ápolása időigényes, fárasztó és nem utolsó sorban roppant költséges. Arról nem is beszélve, hogy sokan azt hiszik, hogy a beszerelés után már nem kell gondozni, így pár év elteltével kezdődik előröl a bosszúság. Ezek elkerülése érdekében cégünk csak műanyag és alumínium szerkezetet használ választás szerint üveggel ötvözve, így aminőség maga a garancia.

Pénztárcakímélő, praktikus és dekoratív megoldást jelenthetnek az előtetőknél a modern fényáteresztő műanyagok üvegtetővel, amelyek részben a napfény káros sugarait is megszűrik. Formában, kialakításban is széles a választék: ívelt vagy akár egyenes formájú előtetőt is választhatunk. Ívelt és sík előtető is választható, természetesen többféle színben.

Érdemes az előtetőhöz stílusában, formájában illő oldalfalat, szélfogót is felszerelni, így oldalirányból is nagyobb védettséget élvezhetünk a csapadék elől.

Üvegtetővel gyakran találkozunk a mai modern építészetben. Gyakori, hogy az épület teljes tetőszerkezetét üveggel borítják, vagy részben ezzel fedik. Az üveg népszerűségének oka, hogy fényáteresztő, jó hőszigetelő képességű, ebből kifolyólag tartós és esztétikus egyszerre.

Kínálatunkból választhat előtetőket, melyek az épület homlokzati részén helyezkednek el, terasztetőket, illetve üvegtetőket egyaránt. Az üvegtetők mindig biztonsági üvegből készülnek és megrendelőink igényei alapján különböző vastagságú és rétegrendű ragasztott biztonsági üvegeket építünk be. A terasztető és előtető rendelésénél választhat polikarbonátot is, ami általában víztiszta, üregkamrás, jó optikai tulajdonságokkal, hő és ütésálló képességgel rendelkező anyag.

A fej feletti üvegezés esetében, azaz a télikert tető, előtető, üvegtető részét képező üveg esetében kizárólag biztonsági üvegezést lehet elhelyezni. Az Európa Uniós előírásoknak megfelelően, emiatt ebben az esetben egy vastagabb üveg kerül beépítésre. A télikert tetejét képező üveg, vagy polikarbonát alkalmazható. Polikarbonát esetén, hogy hasonló hőszigetelést érjünk el vastagabb, 40mm-es polikarbonátot kell alkalmazni, ezt érdemes latolgatni megrendelés előtt, hogy melyik anyagot válasszuk. Takarítás szempontjából érdemesebb talán a polikarbonátot választani, hiszen az üveg az hajlamosabb szennyeződni.

Az előtetőt úgy építjük, hogy az bármikor tovább bővíthető legyen télikertté. A terasz adottságainak, elhelyezkedésének megfelelően úgy helyezzük el az előtető tartó lábait, hogy az oldalfalakat egyszerűen hozzá lehessen építeni, akár több lépcsőben is.