Árnyékolás

Télikert árnyékolás

A télikert árnyékolás a télikert tervezésénél nagyon fontos szerepet tölt be. Nagyon sok szempontot figyelembe kell venni a télikert árnyékolása tervezésnél. Szükséges a télikert helyes elhelyezése a tájolás szerint, szükséges megfigyelni mennyi ideig süti a nap, szükséges tudni, hogy milyen céllal lesz kihasználva a télikert. Az árnyékolók fő feladatai közé lehet sorolni, hogy védjen az UV napsugaraktól, a nyári időszakban ne engedje átforrósítani teljesen a télikertünket, védjen a téli időszakban a gyors lehűlés ellen, biztosítson a külső kíváncsi tekintetektől, esztétikai hatású legyen. A megfelelő télikert árnyékoló kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy mennyire lesz kihasználva a télikert a nyári és a téli időszakban. Ez alapján a az árnyékolók használata fel van osztva téli és nyári időszakra. A nyári időszakban a nap magasabb állásponton van így igyekezni kell a tetőt árnyékolni, hogy minél kevesebb napsugár jusson be és ne melegítse át a télikert padlózatát. A leghatékonyabb árnyékolók a télikert külső részére vannak felszerelve. A nyári nappali időszakban mikor erősen süt a nap az árnyékolóval meg kell akadályozni a hosszúhullámú napsugarak áthatolását az üveg felületeken keresztül ahol a télikert padlózata és a belső fal elraktározva átalakítja a napsugarakat rövidhullámúakká és így keletkezet hő által átforrósítja a télikert belső légterét. Így mikor süt a nap le kell zárni a télikertet a külső meleg levegővel és a ház hűvösebb levegőjével kell cserélni. Az esti nyári időszakban a télikertet nyitott állapotban kell hagyni, hogy a nappali napsütés folyamán keletkezet hő el tudjon távolodni és le tudhasson hűlni és így reggelre friss levegővel várjon bennünket a beépített terasz. Télen a télikertet biztosítanunk kell valamilyen hő forrással is mivel a napsugarak nem elegendőek ahhoz, hogy bebiztosítják a kellemes meleget. A téli időszakban a nap alacsonyabb állásponton van így igyekezzünk az árnyékolókat minimálisan használni, hogy a nap minél jobban átmelegíthesse a télikert padlózatát és így kényelmes meleget adhat a télikert használatánál. Téli időszakban az árnyékolóknak az esti időben érdemes bezárva használni, hogy a télikertet védje a lassúbb lehűlés ellen és ne lehessen belátni kívülről. A hatékonyabb hővédelmi árnyékolók általában hőszigeteléssel vannak ellátva és a télikert külső felére vannak felszerelve.

telikert arnyekolas
télikert árnyékolás

Az télikert árnyékolását két fő csoportra lehet osztani: természetes és mesterséges árnyékolásra.

A természetes télikert árnyékolás kivitelezésében szükség lesz lomb levelű fa ültetése az árnyékolandó télikert szerkezet elé. Nyáron tökéletesen árnyékol, felfogja az UV sugarakat a napból, mérsékelten véd az időjárástól, friss levegővel biztosít, nyugtató hatású és még akár termést is hozhat a fa. Télen pedig mikor lehullajtja a leveleit a kopasz fa minimális árnyékolással engedi át a napsugarakat és melegítheti fel a zárt télikertünket. Ritka esetben lehet ezt kivitelezni. Olyan helyen lehetséges ahol van tágas kert és kényelmesen elfér egy nagy méretű fa.

A mesterséges télikert árnyékolás hatékonyabb.

Fel lehet osztani az elhelyezésük szerint. 2 fő csoportra: Külső árnyékolóra illetve belső árnyékolóra. A külső árnyékolók hatékonyabbak mint a belső árnyékolók. Mozgathatóság szerint lehet kézi vezérlésű illetve motoros kiszerelésű árnyékolók. A kézi vezérlésű árnyékolók olcsóbbak, de viszont több baj van míg az árnyékoló beállítódik a leghatásosabb szögbe. A motorral felszerelt árnyékolók modernebbek, gyorsabbak és jobban élvezhetőbbek, fel vannak szerelve érzékelőkkel, melyek erős napsütésnél maguktól kinyílnak, nagy viharban bezáródnak.